Tunisia este una dintre cele mai accesibile și faimoase țări africane pentru compatrioții noștri. Acest lucru se datorează nu numai poziției geografice convenabile pe coasta mediteraneană, ci și celui mai înalt serviciu, originalității culturii și naturii.
Tunezienii și-au făcut țara cea mai curată din Africa. Natura este păzită cu grijă, aici puteți admira munții curati sau puteți ieși în Sahara cu relaxare într-una din oazele pitorești. Merită, de asemenea, să vizitați Cartagina și Colosseumul local, în mod sigur încercați cafea și, desigur, relaxați-vă pe plajele locale. Linia de coastă este diversă, precum și divertismentul oferit aici, iar evaluarea noastră a plajelor vă va ajuta să decideți locația vacanței dvs. ideale.
view details
Iată câteva dintre preparatele specific tunisiene :
BRIK : portofel făcut dintr-o bucată groasă și bine prăjită de plăcintă warkha umplută cu ou, pește, carne, fructe de mare sau brânză, și care se servește stropit cu zeamă de lămâie.
CHORBA : supă de pește cu tăiței sau carne condimentată
LEBLEBI : supă de linte uscată
HARISSA : pastă din ardei iute, usturoi, roșii (un preparat foarte iute)
BROCHETTE : frigărui din carne de miel
MERGEZ : cârnaț foarte condimentat din carne de oaie sau miel, prăjit pe grătar
CHAKCHOUKA : preparat din ou și legume, bine condimentat
TAJINE : preparat din ou, carne, legume și cascaval, uneori și cu spanac
COUS COUS : este obținut din grâu măcinat ; exista 50-60 de feluri de modalități de preparare, unul dintre ele fiind cous cous fiert pe aburi, amestecat cu sos de roșii condimentat, servit cu legume fierte și carne de miel, vită sau pește.
MECHOUIA : pastă obtinută din roșii, ardei, capere, ou și pește, toate măcinate și prăjite
Deserturile tunisiene sunt foarte dulci, pregatite cu miere, gem de curmale și migdale :
MAKROUD : prăjitură umplută cu gem de curmale
BACLAVA : desert cu miere și migdale
MESTUF : cous cous cu zahăr
FTAIR : un fel de gogoașă
Poate că principalul element de cheltuieli pentru orice turist care vine primul în Tunisia este achiziționarea de haine și încălțăminte. Datorită abilităților lor în prelucrarea lânii, țesăturii și pielii, secretele tehnologiei transmise din generație în generație, tunisienii pot oferi oaspeților o selecție cu adevărat bogată de produse finite, țesături și alte componente pentru fabricarea lor.
Bijuteriile bizare create de mâinile „aurii” ale meșterilor locali sunt și mai solicitate. În majoritatea cazurilor, meșterii folosesc aurul cu un conținut minim de impurități, dar în același timp practic nu lucrează cu pietre prețioase.
Turiștii care doresc să-și decoreze casa cu meșteșuguri originale tunisiene sunt bineveniți în orașul Kairouan, renumit pentru covoarele înnodate. Zvonurile spun că aproape fiecare locuitor al orașului are abilitățile de a crea covoare originale.
O gamă largă de piețe și ceramică tunisiană. Cel mai adesea, pentru astfel de produse, turiștii merg în locuri istorice de fabricație - în nordul Nabeul, Gellala, precum și pe insula Djerba. Deja aici există o cantitate mare de produse ceramice pentru fiecare gust, culoare și portofel. Meșterii folosesc activ diferite nuanțe de culoare - albastru, galben, albastru, portocaliu, roșu și multe altele.
Vrăjitorii locali știu, de asemenea, să se ocupe de cupru. Meșterii experimentează cu pricepere compoziția metalului, adaugă diferiți aditivi la cuprul tradițional, creând scheme de culori interesante ale produsului final și schimbându-și proprietățile. Ca urmare, apar produse, atât în nuanța roșiatică obișnuită, cât și în culori argintii mai moderne.
Meșterii din Sidi Bou Said sunt renumiți în toată lumea pentru dimensiunile uimitoare și cuștile de design pentru diferite specii de păsări. Aceasta nu este doar o construcție standard de sârmă și viță împletită, ci o adevărată capodoperă a artei!
Excursie în Sahara (2 zile)
Prima zi: Dimineaţa devreme, după servirea micului dejun, plecare spre sudul Tunisiei. După vizitarea amfiteatrului roman din El Jem, trecând prin localităţile Sfax şi Gabes, se ajunge la Matmata unde se vizitează locuinţele troglodite aflate între stânci.
După servirea mesei de prânz, trecând prin Gabes, El Hamman şi oaza Kebili, drumul conduce la Douz unde aveţi posibilitatea de a vă plimba pe cămile admirând apusul de soare. (Plimbarea pe cămile este program facultativ, contra cost.) Cina şi cazare la hotel de trei stele.
Ziua a 2-a: Dimineaţa devreme, după micul dejun, plecare spre oraşul Tozeur prin lacul sărat, secat Chott El Jerrid. În Tozeur posibilitate de programe facultative:
a.) excursie de trei ore cu maşini de teren Land Rover la oazele din munţii Atlas (Chebika, Tamerza).
b.) plimbare cu maşina intr-o pădure de palmieri. După servirea mesei de prânz plecare către Kairouan, vestit pentru covoarele ţesute manual. După-masa târziu plecare spre locul de cazare ales. Cina la hotel.
Tunis - Cartagina - Sidi Bou Said (1 zi)
După servirea micului dejun se pleacă spre Tunis. Se vizitează capitala Tunisiei, Medina şi Muzeul Bardo (Muzeul Naţional) cu cea mai frumoasă colecţie de mozaicuri din timpul romanilor. După servirea mesei de prânz, aveţi ocazia să vizitaţi ruinele Cartaginei şi să vă plimbaţi pe străzile pitorescului sat maur Sidi Bou Said. Cină şi cazare la hotel.
Seară africană
Vizita în parcul zoologic Friguia, unde puteti vedea mai mult de 30 de specii de animale, specifice continentului african si nu numai; cel mai mare parc de acest gen din Africa de Nord. Animalele sunt tinute în habitatul lor natural, într-un parc de mai multe hectare. Vizita în gradina zoologica este urmata de cina traditionala cu consum de vin local inclus si cu program de show zulu si tunisian.
Seară de folclor
O seară tradiţională cu spectacol de folclor într-un sat berber. În cortul uriaş sunteţi aşteptaţi cu o cină tradiţională, consumul de vin fiind nelimitat.
Dougga
Pe durata excursiei de o zi, aveţi ocazia de a admira cele mai importante monumente istorice ale erei romane. În cursul dimineţii se vizitează Dougga, unde la 600 m deasupra nivelului mării, pe o suprafaţă de 25 hectare, se pot admira vestigiile arheologice descoperite. După servirea mesei de prânz, plecare spre Thuburbo Maius unde se vizitează ruinele unui oraş roman de aproape două mii de ani (Forumul, Capitoliul, băile de vară şi iarnă, biserici). Plecare spre Zaghouan, localitate care în era romană alimenta cu apă potabilă oraşul Cartagina, printr-o reţea de canalizare lungă de 123 km. După vizitarea Bisericii Apei construită de către împăratul Hadrianus, plecare spre hotel.
Kairouan - El Jem - Monastir
Pe durata excursiei de o zi, primul punct de oprire este oraşul Kairouan, al patrulea Oraş Sfânt al islamului. După vizitarea rezervorului de apă, funcţionabil şi astăzi, construit în secolul al IX-lea de către dinastia Aglabida, aveţi ocazia de a admira moscheea Bărbierilor. După prânz plecare spre El Jem, unde se vizitează unul dintre cele mai mari amfiteatre romane. În drum spre Monastir, vă este prezentat Mauzoleul Bourghiba şi centrul istoric al oraşului.
Excursie cu vaporul
Excursie cu vaporul în Port el Kantaoui. Aveţi ocazia de a face plajă şi să vizitaţi plajele din Sousse şi Monastir.
1. Amfiteatrul El Djem-impozantul amfiteatru roman El Djem (El Jem) este atracția principală a orașului cu același nume, oraș candva faimos în Africa de Nord. Aceasta relicvă romană incredibil de bine conservată este unul dintre cele mai bune exemple de amfiteatre, din punct de vedere arhitectural, existente în ziua de azi, amintind de influența romanilor asupra Africii de Nord.
2. Muzeul Bardo-chiar și cei care nu se dau în vânt după vizitarea muzeelor vor fi impresionați de mozaicurile frumoase prezente în Muzeul Bardo, unul dintre obiectivele turistice cele mai importante ale Tunisiei.
3. Djerba-dacă ești în căutarea unei evadări pe o plajă exotică cu peisaje perfecte, Djerba este locul potrivit. Principalul oraș al plajei, Houmt Souk, are un cartier vechi ce atrage atenția tuturor turiștilor, datorită caselor sale albe incredibile.
4. Marele Erg Oriental-giganticul deșert Sahara ocupă o mare parte din suprafața Tunisiei, iar cel mai frumos colt de deșert din întreaga lume se găsește chiar în aceasta tara, sub numele de Marele Erg Oriental. Aceste dune de nisip frumoase ca o opera de artă oferă un peisaj suprarealist și superb, ce pare a fi într-o continuă schimbare.
5. Sidi Bou Said-incredibil de draguț, Sidi Bou Said este un sat situat pe vârful unei stânci, acest mic cătun fiind căutat de turiști din lumea întreaga de zeci de ani, fiind extrem de atractiv datorită aleilor albe și caselor sale cu ferestre ce prezintă cadre din fier forjat și uși colorate în albastru, alcătuind astfel o arhitectură perfectă.
6. Cartagina-candva rivalul major al Romei, Cartagina a fost cetatea fenicienilor maritimi ce aveau sa fie prezenți pentru totdeauna în cărțile de istorie despre războaiele punice. Ruinele acestui oraș antic stau acum lângă mare în mijlocul suburbiilor tunisiene, fiind parcă un avertisment că și cele mai mari orașe pot fi reduse la moloz.
7. Kairouan-cu moschei, madrase și o mulțime de morminte, Kairouan este al patrulea oraș cel mai important pentru cei cu credința musulmană. Arhitectura arabă de aici este cu adevărat inspirațională, fiind compusă din minarete subțiri și cupole voluminoase de o frumusețe rară.
8. Hammamet-fiind în topul celor mai bune plaje din Tunisia, Hammamet este un loc de vis presărat cu clădiri albe și curate ce se situează lângă marea de un albastru strălucitor.
9. Manastirea Ribat-una dintre cladirile cele mai fotogenice ale Tunisiei, cu zidurile sale voluminoase, este, cu siguranță, cetatea-mănăstire Ribat, situată în localitatea Monastir.
10. Matmata- este o zonă deșertică în care s-a filmat „Căminul lui Luke Skywalker” în Star Wars. Această zonă pare desprinsă din altă lume datorită locuințelor cu arhitectură de tip peșteră. În Matmata vei descoperi localnici prietenoși, care abia așteaptă să schimbe câteva vorbe cu tine și să te servească cu un delicios ceai.
11.Sousse-este o stațiune portuară în care foarte mulți europeni aleg să își petreaca vacanța. Datorită caselor vopsite în alb și albastru, te vei simți ca în Grecia. Medina (bazarul-cetate din oraș), te va aduce cu picioarele pe pământ și îți va aduce aminte că ești pe pământ african. Acesta îți oferă o mulțime de tarabe în care abundă culorile și aromele, toate conturate frumos de o muzică locală și de graiul zgomotos al tunisienilor.
12.Lacul Chott El Djerid-Acoperit de o crustă de sare care îți permite să străbați lacul pe jos, oferă un peisaj desprins din alte lumi, având o cromatică jucăușă care îmbină albul, verdele și violetul. Merită să vezi strălucirea soarelui pe imensa suprafață sărată, deoarece va rămâne o amintire inedită pe care o vei putea rememora toată viața.
Plaja La Marsa, o mică stațiune respectabilă lângă capitală, este situată pe Golful Tunis, între plajele Sidi Bou Said și Gammarth.
Insula Djerba este cea mai sudică stațiune a Tunisiei, care se află lângă Africa și este spălată de Marea Mediterană. Flamingo-urilor le place să petreacă iarna aici, iar în sezonul cald stațiunea atrage turiștii.
Plajele din Sousse, una dintre cele mai populare stațiuni din Tunisia, sunt situate de-a lungul coastei orașului și se extind dincolo de granițele sale.