Croația - o țară renumită pentru frumoasele sale peisaje stâncoase, cascade, natură verde și plaje confortabile, ecologice, cu pietricele mici, beton sau acoperiri de nisip. Coasta Adriatică a Croației îi atrage pe iubitorii unei vacanțe relaxante la malul mării, care apreciază confortul european, curățenia, posibilitatea de a practica scufundări, vizitând site-uri naturale de scufundări. Evaluarea prezentată a celor mai populare plaje croate vă va ajuta la planificarea viitoarei vacanțe.
view details
Skradinski Rizot-daca ar exista un top al celor mai populare mancaruri croate, skradinski rizot sigur ar ocupa prima pozitie. Cunoscuta sunt diverse denumiri in functie de regiunea in care te afli, skradinski rizot este la fel de comun in Croatia precum este mamaliga in Romania. Acest risotto al croatilor te va surprinde prin explozia de arome si procesul complicat prin care este obtinut. Prepararea lui dureaza intre 7 si 12 ore si nu este deloc o treaba usoara sa obtii gustul autentic cu care toti localnicii sunt obisnuiti. Reteta traditionala variaza de la zona la zona, insa in principiu este vorba de un risotto gatit la foc mic timp de cel putin 7 ore, la care se adauga bucati suculente de carne de vitel.
Brodet- este un fel de tocana delicioasa preparata dintr-un mix de fructe de mare, servita cu mamaliga putin mai lichida decat cea preparata la noi. Acest fel de mancare este unul specific localitatilor care au iesire la Marea Adriatica si insulelor de pe coasta Dalmata. Cele mai bune brodet sunt cele care au in compozitie cel putin trei tipuri de peste.
Pasticada- este una dintre mancarurile preferate ale croatilor, fiind prezenta la aproape orice sarbatoare de peste an. Un fel de tocana cu carne de vita, servita cu un sos special, pasticada este genul de preparat pe care nu-l vei putea ignora. Desi poarta diverse denumiri specifice regiunilor croate, pasticada este una singura si are un gust inconfundabil care te va cuceri din prima.
Soparnik-desi sunt mari iubitori de carne de vita si de fructe de mare, croatii nu se dau in laturi nici de la preparatele vegetariene. In sezonul cald, cand temperaturile depasesc cu mult 30 de grade, iar soarele straluceste pe cer cat e ziua de lunga, localnicii prefera sa manance preparate fara carne care nu necesita o pregatire elaborata sau fructe si legume crude. Soparnik este unul dintre acele feluri de mancare care merg perfect in zilele toride de vara. Soparnik este un fel de placinta vegetariana cu mult patrunjel si usturoi care merge servita atat ca aperitiv, cat si ca fel principal.
Punjene Paprike-Iata ca si croatilor le plac ardeii umpluti la fel de mult ca romanilor si au grija sa nu lipseasca de pe nicio masa importanta. Gustosi, satiosi si cu o garnitura de cartofi, punjene paprike sunt alegerea ideala pentru o cina in familie. Desi vorbim despre un fel de mancare destul de popular si pe meleagurile mioritice, gustul ardeilor umpluti din Croatia difera fata de cel al ardeilor romanesti, din simplul motiv ca metodele de preparare a carnii difera si contimentele folosite sunt si ele specifice fiecarei zone.
Brânză Paz-această delicată celebră are o aromă unică și este vândută în orice magazin. Este produs într-un loc foarte neobișnuit. Patria sa este insula Pag, care este acoperită cu un strat de sare și arată mai mult ca suprafața unei planete nelocuite. Principala vegetație în astfel de condiții a fost ierburile picante cu frunziș elastic, sau mai bine zis, salvie și rozmarin, care sunt singurul aliment pentru rasa locală de oaie.
Ulei de masline-un cadou bun ar fi uleiul de măsline, care nu este în niciun caz inferior în ceea ce privește calitatea față de producția greacă, spaniolă și italiană. Măslinele cresc aici peste tot, dar fermierii locali nu sunt în măsură să concureze cu producători mondiali de renume. Se știe că durata medie de viață a unui măslin este de aproximativ 500 de ani, dar în peninsula Istria, vârsta lor depășește 17 secole. Faimosul ulei de trufe este cumpărat și aici.
Prshut-mândria țării se numește șuncă uscată de porc sau prosciutto. Fără a încerca, nu se poate obține o imagine completă a bucătăriei naționale a acestui popor.
Trufe-un cadou util valoros pentru întreaga familie va fi o trufă de ciuperci. Pe peninsula Istra există o pădure întreagă în care cresc trufe albe și negre.
Ciocolată-fabricile croate de ciocolată sunt cunoscute în toată lumea. Vorbim nu numai despre lapte, ci și despre ciocolată neagră cu mai multă cacao și mai puțin zahăr. Meșterii celei mai mari fabrici Nadalina sunt atât de reverenți față de munca lor încât creează lucruri pur și simplu incredibile.
Miere-clima unică, munții și abundența câmpurilor de flori fac posibilă producerea de miere delicioasă de munte și lavandă. Combinația dintre diferite componente și un gust extraordinar fac din acest produs un suvenir cu adevărat neobișnuit.
Zadar-este un oraş situat în partea de nord a Dalmaţiei fiind înconjurat de numeroase parcuri naţionale. Oraşul este ca un muzeu în aer liber cu străzi vii și alei înguste, un oraș cu istorie excepțională și un bogat patrimoniu cultural.
Orașul Rovinj-cu o vechime de peste 15 secole construit în stil renascentist, gotic, neoclasic, este unul dintre cele mai frumoase orăşele de pe coasta Istriei.
Split-este al doilea oraș ca mărime al Croației și unul dintre cele mai vibrante orașe portuare din Marea Adriatică, situat între munți și mare.
Mali Lošinj,-cel mai mare oraș de pe insula Lošinj, este unul uimitor, amplasat în vârful unui port natural lung și înconjurat de case mediteraneene grațioase. Oraşul este o adevărată perlă a turismului din Croația.
Motovun (Montona în italiană)-este un orășel captivant, cocoțat pe un deal de 277 m în valea râului Mirna. Acest oraș este unul dintre simbolurile caracteristice ale interiorului istrian.
Umag-este un orăşel şi mic port în parte de nord-vest a Istriei. Centrul vechi al oraşului se întinde pe peninsulă, între două golfuri nu foarte adânci.
Nin-este cel mai vechi oraș regal croat unde trecutul și prezentul merg mână în mână. Multe civilizații au lăsat urme pe care orice turist le experimentează plimbându-se pe străzile romantice ale insulei - un muzeu în aer liber.
Orașul medieval Svetvinčenat-situat în sudul Istriei centrale, este unul dintre bijuteriile din Istria care a prins viață abia recent ca destinație turistică.
Sinj-are două cetăți memorabile: fortul Kamičak este unul dintre cele mai pitorești și izbitoare simboluri ale Sinjului, situat în centrul orașului. Există un turn la fort, care servea drept turn de veghe cu ceas și clopot de bronz. Și rămășițe din vechea cetate a orașului vechi care se ridică pe un deal stâncos deasupra vechiului Osinium iliric.
Varaždin-este orașul barocului, tinerilor, muzicii, florilor și bicicletelor. „Mica Viena“, cu o bogată moștenire naturală împletită în parcuri, este o destinație de vizitat, situată în nordul Croației, pe malul sudic al râului Drava.
Karlovac-este un exemplu de oraș întemeiat după ideile de construcție de vârf ale timpului său; Renascentist, formă geometrică regulată a unei stele cu șase colțuri.
Gornja Vala din Gradac este una dintre cele mai lungi plaje de pe coasta adriatică croată. Este situat în Dalmația, pe malul pitoresc al sudului Riviera Makarska, în golful sudic al stațiunii Gradac, la aproximativ 40 km distanță de Makarska și este considerată cea mai faimoasă plajă cu pietriș din regiune. Această coastă de cinci kilometri (conform unor surse - șapte kilometri) este o destinație populară de vacanță pentru cuplurile căsătorite și romantice, precum și pentru iubitorii de sporturi nautice.
Zlatni Rat sau Cornul de Aur este un scuipat de nisip de la marginea sudică a insulei Brač, situat la aproximativ 2 km la vest de centrul Bol. Coasta pitorească a nisipului și pietricelelor, înconjurată de un peisaj tipic mediteranean cu mare turcoaz și pini de smarald, este un fel de carte de vizită nu numai pentru această insulă croată, ci și pentru întreaga Croație. Punctele de vedere ale Cornului de Aur, care și-a primit numele pentru forma distinctivă a țărmului, sunt cele care împodobesc majoritatea ghidurilor de călătorie din această țară, împreună cu lacurile Plitvice.
Bačvice este cea mai frumoasă și mai bine echipată plajă din oraș din Split. Este situat într-un golf pitoresc de nisip, în imediata apropiere a portului și la doar 1 km distanță de centrul acestei stațiuni croate. Locația sa convenabilă, priveliștile pitorești și infrastructura dezvoltată l-au făcut cel mai atractiv loc pentru o vacanță pe plajă în Split.
Golful Šunj este o plajă de nisip situată în golful pitoresc cu același nume de la periferia sudică a orașului Lopud, lângă portul Dubrovnik și la aproximativ 1,5 km distanță de portul insulei. Peisajele frumoase, priveliștile minunate ale spațiilor deschise din Marea Adriatică și condițiile ideale pentru recreere au făcut din această coastă cea mai populară destinație de vacanță pentru familiile cu copii din această parte a Croației.