Bulgaria
×
Exotic beach
Exotic beach

Bulgaria

În combinația atractivă dintre natura generoasă și lunga istorie a Bulgariei, aventurile de neuitat sunt garantate. Peisaje interesante de munte concurează aici cu plaje aurii. Șoaptele istorice provin din cetăți antice, în timp ce orașele moderne zumzesc cu viață de noapte vibrantă și cuceresc cu capodoperă artistică. Magnificele stațiuni maritime atrag cu apă turcoaz și adiere ușoară. Permiteți-vă o vacanță pe coasta Bulgariei de la Marea Neagră, familiarizați-vă cu ratingul plajelor sale luxoase.

view details

Exotic beach
Exotic beach

Specialitatile traditionale locale

Salata Shopska (Shopska salata) este salata care defineste Bulgaria. Nu doar ca este cea mai populara salata din Bulgaria, dar este, de asemenea, numita grupul Shopi, oameni care locuiesc în capitala Bulgariei, Sofia. Salata Shopska se prepara din rosii tocate, castraveti, ceapă si ardei, presarate cu branza alba bulgareasca. Se mananca insotita cu un rachiu dublu refrigerat.

Tarator-este o supă rece din iaurt, castraveti si usturoi. Iti recomandam sa o consumi vara, este abolut racoritoare servita rece. O poti manca alaturi de un rachiu sau bere, fara efecte secundare negative, dar nu o combina niciodata cu vin.

Kebapche-daca iti place carnea tocata, te vei indragosti de acest fel de mancare bulgareasca. Este o perisoara sau chiftea din carne tocata si condimenta, modelata in forma de carnat. Nu contine ceapa. Se pregateste neaparat pe gratar si se consuma cu salata Shopska si cartofi prajiti presarati cu branza bulgareasca.

Lyutenitsa-vei gasi un borcan de lyutenitsa in fiecare gospodarie din Bulgaria. Este un fel de zacusca, preparata din ardei rosii, ardei iuti, rosii, ceapa, sare, zahar si ulei. Ardeii sunt copti, curatati de seminte si taiati in bucati mari. Apoi, sunt prajti sau fierti alaturi de celelalte ingrediente in ulei si apa, pana cand ajung la consistenta dorita. Lyutenitsa se mananca pe paine sau biscuiti. De pus pe lista cu mancaruri traditionale bulgaresti

Shkembe Chorba-este varianta bulgareasca a ciorbei de burta. Condimentata cu usturoi, otet si ardei rosu, te va surprinde cu aroma unica si gustul savutos. Este dovedit stiintific că Shkembe Chorba ajuta la atenuarea mahmurelii, atunci când este consumata imediat dupa trezire. Merge alaturi cu rachiu sau bere.

Musaca-esti deja familiar cu gustul musacalei romanesti, asa ca trebuie sa o incerci pe cea bulgareasca. Musacaua se face cu cartofi, carne tocată si rosii, apoi este acoperita cu un sos alb cu dafin si coapta. Se poate servi cu cateva linguri de iaurt peste. Gasesti aici reteta completa.

Lukanka -este varul bulgar al specialitatii italienesti sopresatta, un cârnat picant din carne tocata cu curry si o multime de mirodenii aromate. Se lasa la uscat intr-un loc rece, cu vant, pentru cel putin două luni. Excelent alaturi de un pahar de vin, bere, rachiu, whisky sau orice altă băutură.

Kavarma-este un fel traditional de mancare bulgareasca, pregatit intr-un vas de lut din legume proaspete si carne de porc, pui sau vita. Chiar daca ingredientele variaza, preparatul include si morcovi, ceapa, ciuperci, ardei grasi, rosii si vin. O gasesti in mehanale de-a lungul intregului an. Incearc-o la mare sau la munte.

Sarmale-chiar daca este un preparat turcesc, sarmalele se gatesc si in Bulgaria din carne tocata, orez sau bulgur, ieburi aromate, ardei rosu, paprika, sumac si sos de rosii, invelite in foi de vita de vie sau varza.

Kebab cu vin si orez-este un preparat simplu. Ai nevoie de carne de vitel, ceapa, morcovi, telina, pasta de rosii, faina, paprika, vin si condimente. Si, bineinteles de orez. Carnea de prajeste in ulei si apa, apoi se adauga legumele. Cand se fragezeste, se pun pasta de rosii, faina, paprika, vinul si condimentele. Atunci cand sosul s-a ingrosat, se serveste fierbinte alaturi de orez.

Pui cu orez-este unul dintre cele mai populare preparate bulgaresti. Il gasesti in toate restaurantele si cantinele din Bulgaria, pregatit intotdeauna proaspat. Se aseamana, ca mod de preparare si gust, cu pilaful romanesc cu pui.

Ezik v maslo-este un fel de mancare traditionala bulgareasca din bucati de limba de vitel prajite in unt. Se poate inlocui limba de vitel cu cea porc. Limba este intai fiarta in apa sarata, frunze de dafin si boabe de piper, apoi taiata in felii subtiri care se prajesc.

Printsesa-este o inventie bulgareasca, un sandwich cald ce include o felie de paine alba, un mix de oua si cascaval si, optional, carne tocata sau lukanka. Se coace pana cand painea devine aurie si crocanta.

view details

Exotic beach
Exotic beach

Shopping

Masca lui Kuker- este o tradiție de iarnă care are loc din ianuarie până în martie în întreaga țară, rupând tăcerea cu jignirea puternică a sutelor de clopote grele. Ritualul cere ca toți participanții să fie îmbrăcați ca niște monștri blonzi, pentru a speria spiritele malefice și pentru a ajuta primăvara să ajungă la timp. De obicei, participanții își construiesc propriile măști sau folosesc măștile părinților și părinților lor, dar puteți găsi și câteva piese ornamentate spectaculoase în magazinele de suveniruri sau în atelierul de sculptură în lemn.

Sharena sol (ierburi mixte)-dacă există un gust care spune acasă, pentru bulgari sharena sol face lista de top zece. Este o combinație de ierburi locale tipice pentru multe feluri de mâncare bulgărești - cimbru (o plantă asemănătoare cu cimbru), schinduf, ardei roșu și sare. În zonele turistice, puteți găsi borcane mici de sharena sol unde toate ingredientele (diferite în culori) sunt aranjate în cifre, perfecte pentru un cadou.

Ulei de trandafir-și toate tipurile de produse cosmetice trandafiri.Bulgaria este una dintre marii producători și exportatori de ulei de trandafiri. Dacă vizitați țara în iunie, mergeți la Valea de trandafiri lângă orașul Kazanlak pentru a lua parte la Festivalul tradițional de trandafiri. Pe măsură ce uleiul de trandafir este un simbol al Bulgariei, puteți cumpăra aproape totul cu mirosul dulce - de la cosmetice până la gem.

Gyuvece-este un vas mic din lut, cu un capac utilizat pentru gătit în cuptor. Toate ingredientele sunt puse în bucăți crude, de obicei carne, legume și brânză, iar oaspeții sunt serviți în giuveta lor. Puteți cumpăra un set de gyuches la magazine de suveniruri, piețe locale sau magazine de bucătărie.

Chushkopek-aproape fiecare familie bulgară are acest aparat ciudat la domiciliu - un chuskopek, literalmente tradus ca ardei-copt. Cu câțiva ani în urmă, a existat un vot la nivel național pentru invenția bulgară a secolului XX și, deși computerul inventat de John Atanasoff a luat parte la concurs, câștigătorul a fost de fapt chushkopek. Bulgarii coace ardei în el și apoi le folosesc pentru livrările de iarnă (în borcane sau congelate).

Lyutenitsa-este una dintre deliciile culinare tradiționale bulgare pe care ar trebui să le încercați și să le luați acasă. Este o rosie condimentata si o rachita de piper, de obicei vandut in borcane si servit ca o farfurie laterala la carnea la gratar, sau raspandita pe o felie de paine. Puteți găsi rafturi lungi de lyutenitsa în fiecare supermarket din Bulgaria.

Vin de soiuri locale-este un cer al iubitorului de vin, cu varietățile sale locale și internaționale și vinuri recunoscute pe plan internațional, câștigând din ce în ce mai multe premii din expoziția mondială. Dacă trebuie să fie unic, alegeți un vin din soiuri locale precum Mavrud, Dimyat, Misket, Shiroka Melnishka sau Gamza. Pentru sfaturi profesioniste și o selecție excelentă de vinuri produse numai de vinăriile bulgare, vizitați magazinul Vino Orenda din Sofia.

view details

Exotic beach
Exotic beach

Obiective de vizitat

Biserica Boiana-Odată ce ajungi în Sofia, nu uita să faci o vizită la Boiana, o frumoasă biserică medievală ortodoxă, aflată într-o suburbie a capitalei. Inițial, lăcașul de cult a fost ridicat la sfârșitul secolului 10 și începutul secolului 11 dar a fost apoi extins de două ori: mai întâi în secolul 13, de către sebastocratorul Kaloyan, apoi la jumătatea secolului 19.

Koprivștița-(îl găsești scris și Koprivshtitsa) este unul dintre centrele culturale ale Bulgariei, orașul fiind inclus pe lista celor 100 de locuri turistice naționale, totodată fiind orașul cu cea mai bine conservată structură arhitectonică. În fapt, Koprivștița e o localitate mică dar foarte frumoasă, aflată în munții Sredna Gora, la 110 km sud-est de Sofia, cu străzi pietruite și case pitorești, colorate, ridicate în secolele 17-18 pe pajiști aerisite sau în pădure.

Etara-La 8 km nord de orașul Gabrovo, pe malul râului Siveck din nordul munților Stara Planina, se află Etara, un muzeu etnografic în aer liber în care poți vedea obiecte artizanale vechi, obiecte de decorațiuni interioare și design, lucrări de arhitectură, etnografie și folclor, obiecte de îmbrăcăminte din secolele 18-19 și poți gusta preparate tradiționale bulgărești. Bine de știut că orașul Gabrovo a fost un important centru economic, educațional și comercial în perioada de prăbușire a Imperiului Otoman.

Cele Șapte Lacuri din Rila-În munții Rila, undeva la peste 2000 m altitudine, în cadrul Parcului Național, există șapte lacuri glaciare de o frumusețe incontestabilă, vizitate anual de mii de turiști. Fiecare dintre ele poartă nume în concordanță cu formele lor și, în mod oficial, sunt numerotate de la cel mai de sus la cel aflat la cea mai joasă altitudine.

Perperikon-Frumosul oraș antic trac Perperikon se află în estul munților Rodopi, la 15 km de orașul Kurdzhali, fiind accesibil dinspre Sofia, via Asenovgrad sau Haskovo. Vestigiile sunt cocoțate pe un deal stâncos, despre vechea localitate afirmându-se deseori că era un loc sacru. La poalele dealului se întinde satul Gorna Krepost, pe lângă care curge râul Perpereșka.

Cetatea Cerven-Cetatea Cerven (Cherven) se află la circa 30 km sud de Ruse, pe drumul către Dve Mogili, în apropierea satului Cerven. Inițial, locul a fost populat de traci (între secolele 12 – 6 î. Hr.), apoi romanii cucerit zona și au ridicat un castel, pe parcursul domniei împăratului Iustinian, în secolul 6. Mai târziu, orașul a fost invadat de protobulgari care au remodelat construcția, adăugându-i blocuri masive.

Stâncile Belogradchik-Stâncile Belogradchik sunt situate în zona de nord-vest a Bulgariei, lângă orașul cu același nume. Ele se întind pe o lungime de 30 km și au o înălțime de până la 200 m, purtând nume precum Madonna, Călărețul, Călugării, Studentul, Leul, Ursul, Adam și Eva, Castelul.

Mânăstirea Rila-este cea mai cunoscută și mai vizitată mânăstire din Bulgaria. Aflată in sud-vestul țării, la 117 km de Sofia și 40 km de Blagoevgrad, la o altitudine de 1147 m, într-una dintre cele mai frumoase zone ale munților Rila, în apropierea celui mai înalt vârf al Balcanilor, Musala – 2925 m.

Tsarevets-ca să păstrăm diacriticele pe care limba bulgară le are la rândul ei) este o cetate medievală din cadrul orașului vechi Veliko Târnovo, aflat în partea de nord a Bulgariei. Cetatea este una dintre cele mai importante situri istorice ale țării, totodată un foarte vizitat loc turistic care a servit drept capitală pentru al doilea Regat Bulgar, din 1185 în 1393.

Nessebar-Ce român nu a auzit de Nessebar, frumosul orășel situat în sudul litoralului bulgăresc al Mării Negre, una dintre cele mai populare stațiuni turistice din Bulgaria?

 





view details

Exotic beach
Exotic beach

Cele mai bune plaje din Bulgaria

Plaja insorita-Sunny Beach este cel mai mare complex turistic din Bulgaria. Există peste 800 de hoteluri de diferite niveluri și o plajă excelentă lungă de 10 km, cu dune de nisip și mare limpede pe teritoriul său. Nivelul de confort și siguranță la această stațiune este dovedit anual de Drapelul Albastru - cea mai înaltă notă a vacanțelor europene de calitate pe plajă.

Nisipurile de Aur-este una dintre cele mai renumite și mai mari stațiuni de plajă din Bulgaria, renumită pentru excelentele sale familii și pentru vacanțele active pe plajă. Așa-numita datorită legendei că comorile piraților au fost îngropate pe această coastă, care în cele din urmă s-a transformat în nisip auriu, acoperind întreaga coastă de-a lungul stațiunii. Plaja este situată la 18 km de Varna, în parcul național.

Pomorie-este o fâșie de plajă de aproximativ 4 km lungime pe teritoriul stațiunii cu același nume. Vacanții au ocazia să se bucure de o vacanță confortabilă pe plajă, de un climat unic și de vederi panoramice pitorești.

view details